Leksikon od A do Ž

a
Analiza

Vsako naravno mineralno vodo v prometu mora predhodno priznati pristojno ministrstvo za prehrano na podlagi sledečih kriterijev oziroma analiz:

 • geološki in hidrogeološki,
 • fizikalni in fizikalno-kemijski,
 • senzorični,
 • kemijski,
 • mikrobiološki.

Nadzor nad kakovostjo naravne mineralne vode, ki je že v prometu, se zagotavlja s stalnim izvajanjem analiz oziroma spremljanjem parametrov  naravne mineralne vode (od izvira do končnega proizvoda) s strani proizvajalca in organizacije, pooblaščene s strani ministrstva.
Na etiketi za naravne mineralne vode mora biti podan izvleček iz analize s karakterističnimi značilnostmi posamezne naravne mineralne vode.

Anioni

Mineralne snovi se v naravnih mineralnih vodah nahajajo v obliki majhnih električno nabitih delcev, ki jih imenujemo ioni. Negativno nabite ione imenujemo anioni, pozitivno nabite pa kationi. V naravnih mineralnih vodah največkrat zastopani anioni so klorid (Cl¯), hidrogenkarbonat (HCO3¯), sulfat (SO4²¯), fluorid (F¯) ter drugi.

b
Biorazpoložljivost

Pojem biorazpoložljivost nam daje pojasnilo o stopnji sprejemanja hranilnih snovi iz določenega živila v organizem. V primeru naravnih mineralnih vod govorimo o veliki biorazpoložljivosti mineralnih snovi. Le te se namreč v naravnih mineralnih vodah nahajajo v že raztopljeni obliki, zato se lahko neposredno absorbirajo v kri. Študije so celo pokazale, da se kalcij in magnezij iz naravne mineralne vode absorbirata v večji meri kot iz drugih živil, tudi v primerjavi z mlekom.

c
Cink

Je predstavnik mikromineralov, torej mineralnih snovi, ki so v telesu prisotni v manjših količinah in ga tako posledično tudi manj potrebujemo, od 7 do 10 mg/dan. V organizmu ima naslednje funkcije: aktivira 70 encimov, izboljšuje glukozno toleranco in delovanje inzulina, vpliva na rast in celjenje ran, potreben za krčenje mišic. Pomanjkanje cinka povzroča utrujenost, dermatitis, izpadanje las, dolgotrajnejše celjenje ran ter zaostajanje v rasti.

d
Dojenčki in otroci

Človeško telo je v veliki meri sestavljeno iz vode, pri otrocih voda sestavlja 60-70 % telesa, pri dojenčkih še več, okrog 75 %. Dojenčki in otroci tako potrebujejo veliko vode, zato morajo  ves dan uživati z vodo dovolj bogata živila in piti dovolj pijač. Dnevno priporočena količina zaužite vode za otroke je 1,5 do 2 L.

V vročih dneh je lahko pri športu ali igri otrokova potreba po vodi dvakrat večja kot običajno. Raziskave potrjujejo, da se umske sposobnosti opazno zmanjšajo, kadar premalo pijemo.
Otroci sodijo v rizično skupino za dehidracijo, niso pa tako ranljivi kot dojenčki. Tako npr. potrebujejo dojenčki v starosti od 4 do 12 mesecev 110 mL/kg telesne mase, pri otrocih v starosti od 7 do 10 let pa znaša potrebna količina vode  60 mL/kg telesne mase.

e
Embalažni materiali

Še pred 20 leti je bilo steklo nedvomno tisto, ki je prevladovalo v vrsti embalaže embaliranih vod, predvsem naravnih mineralnih vod. Zaradi vsestranske priročnosti in zahtev sodobnega potrošnika so bili proizvajalci embaliranih vod prisiljeni za embaliranje vse bolj uporabljati polimerne materiale, danes se od le-teh največ uporablja polietilentereftalat oziroma PET. V uporabi, vendar v manjši meri, so tudi drugi materiali kot polikarbonat, karton, kovina ter ostalo. V letu 2006 je znašal v državah EU delež embaliranih vod napolnjenih v PET embalaži 83,2 % ( v letu 2001 69,3 %), v steklu 15,9 % (v letu 2001 27,9 %), v kartonu 0,2 %, v kovinski embalaži 0,1 % ter 0,6 % v ostalih embalažnih materialih.

Embalirana (predpakirana) voda

Na slovenskem trgu ločujemo štiri tipe embaliranih vod in sicer:

 • naravna mineralna voda,
 • izvirska voda,
 • namizna voda in
 • pitna voda.


Potrebno je poudariti, da gre pri vseh vrstah embaliranih vod za živilo, zato sodijo pod stalni nadzor ustreznih državnih organov. Vprašanje embaliranih vod urejata Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi (Ur. l. RS 50/2004, 75/2005) ter Pravilnik o pitni vodi (Ur. l. RS 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009).

Etiketa

Etiketa je vizitka naravne mineralne vode, saj vsebuje najpomembnejše informacije o proizvodu.
Po Pravilniku o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi mora etiketa za naravne mineralne vode vsebovati naslednje navedbe:

 • poimenovanje glede na vsebnost in izvor ogljikovega dioksida,
 • kemijska sestava, ki navaja njene značilne sestavine,
 • izvajalec ter datum opravljene kemijske analize,
 • kraj izkoriščanja in ime izvira,
 • postopek obdelave, če je bila naravna mineralna voda obdelana s katerimkoli izmed dovoljenih postopkov,
 • rok uporabnosti,
 • neto količina in
 • naziv in naslov polnilca oziroma proizvajalca.


Na etiketi so lahko navedene tudi ti. posebne navedbe, če naravna mineralna voda izpolnjuje zahtevani kriterij, kor npr. višja vsebnost kalcija v primeru, da voda vsebuje več kot 150 mg/L kalcija.
 

f
Fluorid

Je predstavnik mikromineralov in je normalna sestavina telesa. Priporočen dnevni vnos pri odraslih znaša 2,9 do 3,8 mg. Največ se ga nahaja v kosteh in zobeh. Potreben je za zdrave zobe (utrjuje zobno sklenino) in kosti (povečuje kostno stabilnost). Pomanjkanje fluorida v telesu pospešuje karies.  Za optimalno zdravje zob vnos fluorida ne sme biti premajhen, po drugi strani pa dolgoročni presežek vnosa povzroča bolezni skeleta in zob (fluoroza - lise v sklenini), slabost, bruhanje, drisko ter bolečine v prsih.

g
Gastronomija

Trenutne svetovne smernice narekujejo, da morajo gostinci vedno bolj posvečati pozornost strežbi vode.
V gastronomiji se voda ponuja ob različnih priložnostih in je vsekakor nepogrešljiv element postrežbe. Brezalkoholne pijače imajo ponavadi okuse - sladek, kisel ali grenak in tako goste prikrajšamo za najbolj prefinjene kulinarične užitke. Zaradi tega se ob hrani priporoča postrežba naravne mineralne vode (z mehurčki ali brez), saj ne spreminja okusa hrane, s svojo vsebnostjo pa lahko izostri okus po uživanju hrane, kot so siri, čokolada itd.

Voda se streže pri vseh obrokih kot so zajtrki, malice, kosila in večerje ter tudi ob posebnih priložnostih, kot so brunch, zabave in hladno-topli bifeji. Lahko jo ponudimo samostojno kot aperitiv. Priporoča se, da se jo streže brez dodatkov, kot sta led in limona.

h
Hidrogenkarbonat - HACCP

Je zakonsko predpisan sistem nadzora kritičnih kontrolnih točk za zagotavljanje proizvodnje varnih živil. Radenska uporablja načela HACCP od leta 2002.

i
ISO 9001

Standard ISO 9001 specificira zahteve za sistem vodenja kakovosti in se uporablja kadar mora podjetje:

 • dokazovati svojo sposobnost, da dosledno dobavlja proizvode, ki izpolnjujejo zahteve kupcev in zahteve ustrezne zakonodaje,
 • namerava izboljševati zadovoljstvo kupcev z učinkovito uporabo sistema, vključno s procesi za nenehno izboljševanje sistema in zagotavljanja skladnosti z zahtevami kupcev in ustreznimi zahtevami zakonodaje.

Radenska je pridobila certifikat leta 1995.

ISO 14001

Standard ISO 14001 podrobno določa zahteve za sistem ravnanja z okoljem, ki omogoča organizaciji razviti in izvajati politiko in cilje, ki upoštevajo zakonske zahteve in informacije o pomembnih okoljskih vidikih in vplivih na okolje. Radenska je pridobila certifikat leta 2002.

Izvirska voda

Je voda, ki izvira iz podzemnih globin, ima enako čistost kot na izvoru, ne vsebuje kontaminantov ter se polni na izviru.
Glede pogojev za izkoriščanje in dajanje v promet, mikrobioloških zahtev in postopkov obdelave izvirske vode se uporabljajo določbe pravilnika, ki veljajo za naravno mineralno vodo. Fizikalno kemijske lastnosti izvirske vode morajo ustrezati pogojem pravilnika za pitne vode.

Izvirska voda ne potrebuje priznanja pristojnega ministrstva za prehrano.

Izvorska čistost

Naravna mineralna voda se označuje kot izvorsko čista, ker se na njeni poti skozi različne plasti zemlje in kamnin prečisti in prefiltrira na naraven način. Da se ohrani taka stopnja čistosti vode, je zahteva, da se naravne mineralne vode polnijo na izviru.

j
Jod

Jod je ključen element, potreben za sintezo ščitničnih hormonov (pomembni za rast, razvoj in presnovo) in za vzdrževanje normalne velikosti te žleze. Ščitnica je majhna žleza metuljaste oblike in se nahaja na sprednjem delu vrata pod Adamovim jabolkom. Je žleza z notranjim izločanjem in tvori hormone, ki vplivajo skoraj na vsa tkiva (mišice, kosti, možgane, srce, prebavila) in pospešujejo  presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin.

Telo samo ne tvori joda, zato ga je potrebno dobiti s prehrano. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasel človek dnevno zaužil približno 150 µg joda, nosečnice pa vsaj 200 µg. Približno tretjino dnevno potrebnega joda bi naj človek dobil z vodo, preostali del pa s hrano.

Najbolj očiten znak pomanjkanja joda je rast golše (povečana ščitnica). Pomanjkanje joda pri otrocih povzroča duševno in fizično zaostalost.

k
Kalcij

Je gradbeni element kosti in zob. V telesu ga je okrog 1 kg in od tega ga je 99 % v skeletu.
Priporočena dnevna količina za odraslega človeka znaša 1000 do 1200 mg. Je esencialnega pomena pri strjevanju krvi, sodeluje pri kontroli permeabilnosti membrane, kontrolira delovanje živčnih in mišičnih celic in je kofaktor različnih encimov. Njegovo pomanjkanje povzroča okvare na zobovju, laseh in nohtih, mišične krče, rahitis pri dojenčkih in mlajših otrocih, osteoporozo pri starejših ter motnje ritma srca.

Študije so pokazale, da se kalcij iz naravnih mineralnih vod absorbira v večji meri kot iz drugih živil (ima veliko biorazpoložljivost), tudi v primerjavi z mlekom.

Naravni mineralni vodi Radenska Classic in Radenska Light vsebujeta 220 mg/L kalcija, kar pomeni, da s popitim litrom te naravne mineralne vode pokrijemo 20 % dnevne potrebe po kalciju.

Kalij

98 % prisotnega kalija se nahaja v celicah. Priporočena dnevna količina za odraslega človeka znaša 2 g. V telesu ima zelo pomembne funkcije: regulira količino vode v telesu, potreben za vzdraženost celic, regulira delovanje mišičja in živčevja, aktivira vrsto encimov, sodeluje pri uravnavanju znotrajceličnega osmotskega tlaka. Pomanjkanje kalija povzroča slabost mišičja, motnje v delovanju srca, pospešen pulz in povečan krvni tlak, izgubo apetita, slabost in bruhanje.

Kationi

Mineralne snovi se v naravnih mineralnih vodah nahajajo v obliki majhnih električno nabitih delcev, ki jih imenujemo ioni. Pozitivno nabite ione imenujemo kationi, negativno nabite pa anioni. V naravnih mineralnih vodah največkrat zastopani kationi so kalcij, magnezij, natrij, kalij ter drugi.

Klorid

Delovanje klorida je povezano z natrijem. V telesu in tudi v živilih je večinoma v vezani obliki z natrijem oziroma kalijem. Priporočena dnevna količina za odraslega človeka znaša 830 mg.

Klorid uravnava vodno ravnovesje, je sestavni del želodčne kisline in bistven pri vzdrževanju kislinsko-baznega ravnovesja. Njegovo pomanjkanje povzroča motnje tvorbe želodčne kisline, drisko in v ekstremnih primerih motnje v rasti.

Krogotok vode

Zemljo imenujemo tudi vodni planet, saj pokriva 71 % njenega površja, kar predstavlja 1,386 milijarde km³ vode.

Voda na Zemlji je v nenehnem kroženju, ki ga omogoča energija s Sonca. Letno izhlapi iz morij, celinskih voda, tal in rastlin 577.000 km³ vode, v obliki padavin kot dež, sneg, toča, rosa ali megla pa spet pade na zemljo. Velik del teh padavin, okoli 77 %, pade nazaj v morje, manjši del pa na kopno zemeljsko površino.

Kuhinjska sol

Večina argumentov, s katerimi skušajo prikazati škodljivost večje koncentracije natrijevih ionov v naravnih mineralnih vodah, temelji na neupravičeni predpostavki, da so vsi natrijevi ioni vezani v kuhinjsko sol oziroma natrijev klorid. Razpoložljivi natrij se namreč bolj pogosto veže s hidrogenkarbonatnim ionom kot s kloridnim ionom. Pa poglejmo primer naravne mineralne vode  Radenska Classic, ki vsebuje 400 mg/L natrija in 44 mg/L klorida. Če predpostavimo, da se ves klorid iz naravne mineralne vode Radenska Classic veže z natrijem, bi znašala vsebnost natrijevega klorida oziroma soli v 1 L Radenska Classic 72,5 mg.

Za primerjavo podajamo rezultate testa vsebnosti soli v slovenskem kruhu, ki ga je izvedel Inštitut za varovanje zdravje v povezavi z Zvezo potrošnikov Slovenije in kateri so pokazali, da vsebuje 100 g kruha v povprečju 1500 mg soli oziroma natrijevega klorida.

Z 1 L naravne mineralne vode Radenska Classic zaužijemo torej 20 krat manj soli kot z enim bolj debelim kosom kruha. Poleg tega je 72,5 mg zelo nizka vsebnost v primerjavi s priporočenim dnevnim vnosom soli pod 6000 mg, ki ga priporočajo strokovnjaki za preprečevanje hipertenzije oz. povišanega krvnega tlaka.

l
Ledene kocke

Naravne mineralne vode se praviloma streže brez dodatka ledenih kock oziroma rezin limone. V primeru, da pa se ledene kocke vseeno dodajajo, naj bodo pripravljene iz naravne mineralne vode in ne vodovodne vode.

m
Magnezij

Je predstavnik skupine makromineralov in ga potrebujemo od 300 do 400 mg dnevno. Magnezij je ključnega pomena za delovanje okrog 300 različnih encimov, vpliva na izločanje inzulina, regulira živčevje, sodeluje pri presnovi proteinov, maščob in nukleinskih kislin, izboljšuje delovanje srčne in skeletnih mišic ter blaži posledice stresa. Pomanjkanje povzroča mišične krče, slabotnost, zmedenost, kardiovaskularne bolezni, infarkt in visok krvni tlak.

Naravni mineralni vodi Radenska Classic oziroma Radenska Light vsebujeta 95 mg/L magnezija, kar pomeni, da s popitim litrom teh naravnih mineralnih vod pokrijemo okoli 30 % dnevne potrebe po magneziju pri odraslem človeku.

Makrominerali

So predstavniki mineralnih snovi, ki so v telesu prisotni v večjih količinah (več kot 50 mg/kg telesne teže) in jih tako posledično tudi več potrebujemo (več kot 100 mg/dan). V to skupino sodijo natrij, kalij, magnezij, kalcij, klorid in fosfor.

Mikrominerali

V skupino mikromineralov prištevamo železo, cink, jod, mangan, selen, baker, fluor, krom in molibden, ki zadostujejo v manjših dnevnih odmerkih in so v telesu prisotni v manjših količinah, vendar kljub temu življenjskega pomena.

Mineralne snovi

Mineralne snovi imajo pomembno vlogo v organizmu. Človek jih sam ne proizvaja, zato jih je treba s prehrano vnesti v organizem. V telesu odraslega človeka je približno 3 kg mineralnih snovi, pri čemer je samo kalcija okoli 1 kg.

Mineralne snovi delimo v skupino makromineralov in mikromineralov, odvisno od potrebnega dnevnega vnosa in količine prisotnosti v organizmu.

Monde Selection

Monde Selection je neodvisni mednarodni inštitut, ki je bil ustanovljen v Belgiji leta 1961. Danes predstavlja eno najuglednejših organizacij na svetu na področju potrjevanja kakovosti izdelkov, ki letno preveri in oceni več kot 1500 izdelkov iz več kot 70 držav sveta. Pri ocenjevanju izdelkov dajejo poudarek organoleptičnim oziroma senzoričnim lastnostim proizvoda, kar pomeni, da preverjajo harmoničnost in skladnost proizvoda glede na njegovo vrsto in sestavo.

Naturelle, naravna negazirana mineralna voda iz Radenske, je na 47. svetovnem izboru vod in brezalkoholnih pijač 2008, prejela najvišjo nagrado Grand Gold Award. Dosegla je več kot 90 odstotkov vseh možnih točk. Radenska Plus BodyShape pa je na 48. izboru Monde Selection 2009 prejela Gold Award.

www.monde-selection.com

n
Naravna mineralna voda

Naravne mineralne vode ustrezajo najstrožjim standardom znotraj kategorije embaliranih vod in so odlična kombinacija vode ter raztopljenih mineralnih snovi z mehurčki ogljikovega dioksida ali brez.

Izvirajo iz podzemnih globin, ki so zaščitene pred onesnaženjem, zagotovljena je prvobitna čistost, stalna naravna vsebnost mineralnih snovi, nadzirana kakovost, razni postopki z namenom izboljšanja kemijske oziroma mikrobiološke slike pa niso dovoljeni.

Vsako naravno mineralno vodo v prometu mora predhodno priznati Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na podlagi naslednjih kriterijev: geološki in hidrogeološki, fizikalni in fizikalno-kemijski, senzorični, kemijski in mikrobiološki.

Nadzor nad kakovostjo in skladnostjo naravne mineralne vode, ki je že v prometu, se zagotavlja s kontinuiranim spremljanjem parametrov naravne mineralne vode s strani proizvajalca in s strani pooblaščenih organizacij - Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto in Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.

Naravna mineralna voda Radenska Classic

Radensko Classic odlikujejo bogata vsebnost in odlična kombinacija raztopljenih mineralnih snovi ter naravni mehurčki ogljikovega dioksida.
Prva steklenica je bila napolnjena v Radencih že leta 1869, v začetku 20. stoletja je bila ekskluzivna voda cesarskega dvora na Dunaju in papeškega dvora v Vatikanu. Bila je tudi uradna voda olimpijskih iger v Sarajevu in uradna voda EU med slovenskim predsedovanjem. Danes je znana na vseh kontinentih.

Z uživanjem Radenske Classic - zaradi njene sestave - oskrbimo telo s pravo mero mineralnih snovi, še posebej zaradi višje vsebnosti kalcija in magnezija. Radenska Classic je naravna mineralna voda z lastnim ogljikovim dioksidom, kar pomeni, da je naravnega izvora in da izhaja iz zemeljskih globin  - tako kot naravna mineralna voda.
Radenska Classic se priporoča za odžejanje na splošno, pa tudi za nadomeščanje izgubljene tekočine in mineralnih snovi po fizičnem naporu ter med športnimi in rekreativnimi dejavnostmi.

Naravna mineralna voda Radenska Light

Naravna mineralna voda Radenska Light je bogata z mineralnimi snovmi in ima manj mehurčkov ogljikovega dioksida kot Radenska Classic. Torej za tiste, za katere je prijetno in osvežujoče ščemenje mehurčkov moteče.

Zaradi harmoničnega ravnovesja raztopljenih mineralnih snovi in nižje vsebnosti ogljikovega dioksida je zelo primerna za odžejanje in nadomeščanje izgubljenih mineralnih snovi. Priporočljiva je za športnike in rekreativce tudi med samo vadbo, ne samo po njej.

Naravna mineralna voda Radenska Naturelle

Radenska Naturelle je v prvi vrsti posebna zaradi starosti, saj je nastala že pred 12.000 leti. Ves ta čas je globoko pod zemljo ostala nedotaknjena in neoskrunjena. Sodi med negazirane naravne mineralne vode z nizko vsebnostjo natrija. Sestava pomembnih mineralnih snovi je idealna; vodi daje harmoničen in zaokrožen okus. Zato jo priporočamo ob vseh priložnostih, športnih aktivnostih ali kadar se želimo le preprosto odžejati in osvežiti. Tako lahka in okusna je priporočljiva tudi za otroke.

Zaradi svojevrstnih lastnosti izstopa iz družine naravnih mineralnih vod Radenske tudi po zunanjem videzu, in sicer s svojo roza barvo, ki je v tujini znana sopomenka za kakovostne negazirane naravne mineralne vode.
Radenska Naturelle je prejela najvišjo mogočo nagrado, tj. medaljo "Grand gold", na mednarodnem ocenjevanju Monde Selection Brussel 2008, na kar smo posebej ponosni.

Nastanek naravne mineralne vode

Z nastankom naravne mineralne vode so neposredno povezane njene lastnosti, ki jih taka voda ima. Kljub mogočim velikim medsebojnim različnostim predvsem glede kemijskih lastnosti se vse naravne mineralne vode v klasičnem pomenu besede lahko skladajo v eni skupni značilnosti, tj. visoka vsebnost mineralnih snovi, ki je navadno veliko višja od tistih v običajnih pitnih vodah.

Nastanek naravnih mineralnih voda je v prvi vrsti odvisen od več geoloških pogojev, značilnosti in od petrografskih lastnosti kamnin. Ob izpolnjenih vseh ugodnih pogojih za nastanek mineralnih voda pa je bistvena hitrost oziroma počasnost pretakanja te vode v globinah njenega nastajanja. Pretakanje mora biti čim počasnejše, da je voda lahko dovolj stoletij v stiku s kamnino. Najpomembnejši so torej hidrogeološki in hidrogeokemijski pogoji ter razmere naravnega sistema. Visok tlak in dolga časovna doba pretakanja vode v podzemlju sta ključna dejavnika za nastanek naravne mineralne vode. Prave naravne mineralne vode so namreč zelo stare.

Namizna voda

Je voda, ki je pripravljena iz pitne vode oziroma naravne mineralne vode oziroma izvirske vode in lahko vsebuje eno ali več dodanih snovi, npr, ogljikov dioksid, morsko vodo, natrijev klorid, kalijev klorid, kalcijev klorid, natrijev karbonat, kalcijev karbonat, natrijev hidrogenkarbonat, magnezijev karbonat, natrijev sulfat, magnezijev sulfat in natrijev fluorid. Namizna voda mora glede fizikalno-kemijskih in mikrobioloških lastnosti, izpolnjevati pogoje iz predpisa, ki ureja pitno vodo, glede vsebnosti snovi, ki so lahko predstavljajo tveganje za zdravje, pa mora ustrezati pogojem za naravne mineralne vode.

Natrij

Je predstavnik skupine makromineralov, odrasel človek ga dnevno potrebuje okrog 550 mg. Natrij vpliva na količino vode, osmotski tlak ter kislinsko-bazno  ravnovesje, aktivira različne encime in je odločilen pri prenosu živčnih impulzov. Njegovo pomanjkanje povzroča slabost in bruhanje, pomanjkanje apetita, nizek krvni tlak, pospešen pulz, zmanjšano izločanje seča ter utrujenost.

Nitrat/nitrit

Dušik v naravi kroži v ciklusu, katerega del sta tudi vmesni oksidacijsko/redukcijski stopnji, nitrat in nitrit. V naravi se nitrati in nitriti pojavljajo tudi kot posledica človekove dejavnosti: uporaba umetnih in naravnih gnojil, nahajajo se v komunalnih odpadkih, uporabljajo se v industriji.
Ljudje smo nitratom in nitritom izpostavljeni preko hrane in vode. Nahajajo se v nekaterem sadju in zelenjavi (npr. pesa, zelena solata, redkev, špinača) oziroma so živilom dodani kot konzervansi (npr. prekajeno meso). Zaradi različnih prehrambenih navad zaužijemo s hrano različno količino nitratov. Delež vnosa nitratov preko pitne vode v telo narašča z naraščanjem koncentracije nitratov v pitni vodi.Ž

Voda s koncentracijo nitratov višjimi od 50 mg/L (mejna vrednost za pitne vode in tudi za naravne mineralne, izvirske in namizne vode) predstavlja zdravstveni problem predvsem za dojenčke, nosečnice in doječe matere. Nitrati se namreč v telesu pod vplivom mikrobioloških procesov reducirajo v nitrite, ki reagirajo s hemoglobinom tako, da ovirajo prenos metaboličnega kisika po telesu. Pri dojenčkih je ta proces v prvih štirih mesecih življenja še posebej nevaren. Nitriti reagirajo tudi z organskimi snovmi (amini) in tvorijo karcinogene snovi - nitrozamine. Čeprav škodljivost nitrozaminov še ni povsem pojasnjena, so s številnimi poizkusi dokazali, da je več kot 90 % teh spojin karcinogenih.

Naravne mineralne vode iz Radenske imajo svoje vire v zemeljskih globinah, kjer so zavarovani pred tako imenovanimi sekundarnimi vplivi okolja z neprepustnimi plastmi in imajo posledično zelo nizke vsebnosti nitratov oziroma nitritov.

o
Ogljikov dioksid

Naravne mineralne vode iz Radenske vsebujejo lastni ogljikov dioksid (CO2), kar pomeni, da je le-ta naravnega izvora in da izhaja iz zemeljskih globin - tako kot naravna mineralna voda, s katero prihaja na površje.

Izotopske meritve kažejo na več izvorov ogljikovega dioksida v zemeljski notranjosti:

 • kot posledica magmatskih presnov, to je ti. vulkanski ali juvenilni CO2 (en liter ohlajene magme sprosti cca 80 litrov plina CO2),
 • pri razpadu karbonatov pod določenimi fizikalno-kemijskimi razmerami v zemeljski notranjosti,
 • razkroj organskih snovi.


Mehurčki ogljikovega dioksida v naravnih mineralnih vodah imajo številne pomembnejše funkcije kot le to, da delujejo poživljajoče. Med drugim skrbijo za to, da raztopljene mineralne snovi v naravni mineralni vodi ostajajo v topni obliki in so tako lažje dostopne za človekov organizem.
Primerjava med naravno mineralno vodo z mehurčki ogljikovega dioksida in brez je pokazala, da je v primeru prisotnosti ogljikovega dioksida povečana prepustnost celičnih membran in tako pospešen prenos mineralnih snovi v telo.

Ogljikov dioksid v ustih očisti okušalne brbončice, pospešuje prekrvavitev in stimulira izločanje sline ter tako osvobaja usta od neželenih ostankov hrane, ki pospešujejo nastanek zobne gnilobe. Posledično se naš jezik občutljivejše odzove na različnost in kakovost okusov hrane.

Okolje

V Radenski se zavedamo, da smo močno odvisni od neokrnjenosti narave oziroma razpoložljivih vodnih virov. Naravne mineralne vode iz Radenske osvajajo srca potrošnikov doma in po svetu že celih 140 let. Tudi v tem je dokaz, da z našimi viri vse od samih začetkov ravnamo odgovorno in v skladu z naravnimi zakonitostmi.

Zaradi lažjega obvladovanja okoljske problematike smo uvedli standard ISO 14001:2004, katerega skladnost preverjamo preko notranjih in zunanjih presoj.

Stalno spremljamo in izpolnjujemo zahteve veljavnih zakonodajnih in drugih obvezujočih zahtev in smernic vezanih na okoljske in druge vidike dejavnosti podjetja ter vključujemo te zahteve v svoje procese v okviru ekonomskih možnosti.
Prizadevamo si za čim racionalnejšo rabo vseh surovin, materialov in energentov, ter na drugi strani zmanjšujemo količino odpadnih snovi oziroma emisij. Stremimo za tem, da v proizvodnji uporabljamo sodobne tehnologije, ki imajo čim manjše vplive na okolje.

p
PET embalaža

PET (polietilentereftalat) je polimer, ki se na veliko uporablja v namene pakiranja oziroma embaliranja, še posebej v industriji pijač. Je odlična zamenjava za druge materiale (steklo, kovina) in odlična izbira znotraj plastičnih materialov; polietilen, polipropilen, stiren, polikarbonat... Je lahek material z veliko prosojnostjo in zadostno neprepustnostjo za pline, tako da je primeren tudi za embaliranje gaziranih vod oziroma pijač. Se da zlahka reciklirati in tako ponovno uporabiti za namene polnjenja. Pri sežigu PET ne nastajajo nobeni škodljivi plini, saj pri pravilni temperaturi segrevanja razpade v ogljikov dioksid in vodo.

PET - acetaldehid

Acetaldehid je organska spojina s strukturno formulo CH3¯CHO. Nastaja pri procesih presnove, npr. tudi v človeškem organizmu, nadalje pri alkoholnem vrenju. Je naravna sestavina sadja in zelenjave, nahaja se tudi v kisu, alkoholnih pijačah, kavi in cigaretnem dimu. Ocenjen dnevni vnos acetaldehida preko živil znaša od 50 do 200 mg.

V zelo majhnih količinah (cca 0,02 mg/L) se zaradi migracije iz PET plastenk  acetaldehid pojavlja tudi v embaliranih naravnih mineralnih vodah. V primerjavi z vsebnostjo acetaldehida v drugih živilih (ribe 2,5 mg/kg, hruške 7 mg/kg, rdeče vino 7 - 116 mg/L, kis 20 - 1060 mg/L) in ocenjenim celokupnim dnevnim vnosom acetaldehida preko živil naravne mineralne vode pomembno ne prispevajo/doprinesejo k dnevnemu vnosu.

pH vrednost

pH vrednost nam da informacijo o kislosti/bazičnosti tekočine oziroma pijače. Zavzema lahko vrednosti od 0 (močno kislo) do 14 (močno bazično), vrednost  pH 7 označuje raztopino kot nevtralno. pH manj kot 7 tako pomeni kislo raztopino, pH več kot 7 pa bazično raztopino.

Naravne mineralne vode z vsebnostjo ogljikovega dioksida imajo pH vrednost v rahlo kislem področju, malo pod 7. Vode brez ogljikovega dioksida so blizu nevtralnega področja, torej imajo pH blizu 7.

Pitna voda

Za embalirano pitno vodo veljajo podobni kriteriji, kot za vodo iz javnega omrežja, obe se podrejata Pravilniku o pitni vodi (Ur. l. RS 19/2004, 35/2004, 26/2006, 92/2006, 25/2009).

Dovoljeni so razni postopki obdelave surove vode, tako na fizikalni način kot z dodajanjem kemijskih sredstev za dezinfekcijo, pri čemer nastajajo mnoge škodljive spojine. Ti postopki poslabšajo organoleptične lastnosti pitne vode, v pitno vodo pa lahko vnesejo zdravju škodljive snovi, ki se jih pri kontroli pitne vode ne preverja.

Postopki obdelave

Naravne mineralne vode morajo biti mikrobiološko in kemijsko neoporečne oziroma ustrezne že na svojem izvoru, zato je prepovedana uporaba postopkov z namenom izboljševanja njene kakovosti. Dovoljeni so le nekateri fizikalni postopki obdelave, kot npr. odstranjevanje naravno prisotnih neobstojnih železovih in žveplovih spojin s postopkom filtracije, odvzemanje ter nato ponovno dodajanje ogljikovega dioksida.

Potreba organizma po vodi

Voda je osnovna sestavina našega telesa. Brez hrane lahko preživimo sorazmerno dolgo (tudi 40 dni), pomanjkanje vode pa hitro povzroči klinične spremembe in znake.

Količina vode, ki jo je treba dnevno zaužiti, je odvisna od telesne aktivnosti, telesne teže, podnebnih pogojev, kulture, zdravstvenega stanja in starosti posameznika. Za dojenčke in otroke velja priporočilo 1,5 mL vode/kcal porabljene energije, za odrasle velja priporočilo 1 mL vode/kcal porabljene energije. Za dobro delovanje potrebuje odrasel človek najmanj 2,5 litra vode dnevno, ki jo je potrebno vnesti s pitjem pijač/tekočin (60 %), hrano (30 %) in v majhni meri z oksidacijsko vodo oziroma metabolno vodo (10 %) - produkt presnove hranil v telesu.
Pri normalnih telesnih aktivnostih z znojenjem izgubimo do enega litra vode dnevno, ob intenzivni telesni aktivnosti ali pri visokih zunanjih temperaturah pa lahko izgubimo tudi več kot liter na uro: z enournim igranjem tenisa v povprečju izločimo okoli 1,3 litra vode, z enournim igranjem nogometa pa celo 2 litra vode. Zaradi zelo velikih količin izgubljene vode v naštetih okoliščinah in tudi ob bolezni (driska, bruhanje, visoka telesna temperatura) je ponovni vnos vode v telo toliko pomembnejši.

Potrošnja vod

Potrošnja embaliranih vod se tako doma kot po svetu povečuje. Na svetovni ravni se je potrošnja v letih od 2002 do 2007 povečala za 45 % (od 141 milijard litrov v letu 2002 na 206 milijard litrov v letu 2007), na evropskem nivoju je opazen manjši trend rasti v teh letih in sicer za 18 %, od 43,7 milijard litrov v letu 2002 na 51,6 milijard litrov v letu 2007, od tega je 85 % naravne mineralne vode. Iz podatkov je razvidno, da v Evropi proizvedemo dobro četrtino svetovne proizvodnje embaliranih vod. Temu primerna je tudi visoka potrošnja na prebivalca v evropskih državah, ki se sicer razlikuje od države do države. Najvišjo potrošnja na prebivalca za leto 2007 imajo v Italiji (198 L), sledijo ji Nemčija (156 L), Španija (137 L), Belgija (129 L), Francija (122 L), Grčija (105 L), Madžarska (102 L), Avstrija (96 L), Portugalska (95 L), Češka (87 L), Slovaška (75 L), Bolgarija (70 L), Romunija (63 L), Poljska (62 L), Slovenija (57 L), Latvija (50 L), Litva (46 L), Irska (37 L), Estonija (36 L), Švedska (27 L), Velika Britanija (26 L), Nizozemska (22 L), Danska (20 L) ter Finska (18 L). Povprečni Evropejec tako popije 105,6 L na leto.
V Sloveniji smo v letu 2007 proizvedli 112,8 milijonov litrov embalirane vode, od tega je 73 % naravne mineralne vode.

Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi

Pravilnik o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi (Ur. l. RS 50/2004 in 75/2005) določa pogoje za izkoriščanje in priznavanje naravne mineralne vode ter pogoje za dajanje predpakirane naravne mineralne vode, izvirske vode in namizne vode v promet, seznam sestavin naravnih mineralnih vod, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, dopustne mejne vrednosti teh sestavin in zahteve za označevanje nekaterih sestavin, pogoje za uporabo zraka, obogatenega z ozonom, za izločanje železovih, manganovih, žveplovih in arzenovih spojin iz naravnih mineralnih vod ali izvirskih vod in zahteve za označevanje tako obdelane vode.  
 

r
Radenska

Radenska je svetovno poznano podjetje z blagovno znamko - znakom TRI SRCA, ki ekološko neoporečna bogastva narave (voda in okolje) spreminja v tržno zanimive in kakovostne proizvode in storitve, s katerimi zadovoljuje potrebe potrošnikov.

Naravne mineralne vode iz Radenske vse od njenih začetkov v letu 1869, ko so bile napolnjene prve steklenice, osvajajo srca potrošnikov doma in po svetu.

Radenska je danes vodilni proizvajalec voda v skupini Pivovarna Laško z največjim tržnim deležem na domačem tržišču. Odlikujeta jo dolgoletna tradicija in proizvodnja kakovostnih izdelkov.

Rok trajanja

Naravna mineralna voda je zaradi svojih lastnosti in pogojev, v katerih se polni, zelo obstojno živilo. Praviloma velja, da je rok uporabe naravne mineralne vode v stekleni embalaži dve leti, v PET embalaži pa eno leto. Pri PET materialu se zaradi njegove prepustnosti lahko izgublja ogljikov dioksid, če je le ta prisoten, zaradi česar je rok trajanja krajši.

s
Seniorji

Starejši ljudje pogosto premalo pijejo. Eden izmed razlogov za to je tudi, da se občutek za žejo s starostjo zmanjšuje. Po priporočilih Nemškega združenja za prehrano potrebujejo starostniki starejši od 65 let dnevno 30 ml tekočine na kg telesne mase. Tako bi moral 70-letni moški s telesno maso okrog 80 kg popiti dnevno 2,4 L tekočine. Zadostna količina zaužite vode v starosti namreč omili  znake staranja kot so uvela koža, pasivnost in zmanjšano "delovanje" možganov.

Selen

Za selen so šele v prejšnjem stoletju odkrili, da ima esencialno vlogo v telesu, v prevelikih odmerkih pa je lahko toksičen. Dnevno ga potrebujemo od 30 do 70 µg. Deluje kot antioksidant v sodelovanju z encimom glutation peroksidaza, stimulira imunski sistem, preprečuje vnetje kože, je integralni del encima iodotironin deiodinaza in nevtralizira nekatere strupe.

Sestava

Ponudba naravnih mineralnih vod oziroma embaliranih vod je resnično velika. Naravne mineralne vode se razlikujejo med seboj po vsebnosti mineralnih snovi kot tudi po vsebnosti ogljikovega dioksida, kar je odvisno od vrste dejavnikov globoko pod zemljo, kjer nastaja naravna mineralna voda.Vsaka naravna mineralna voda ima tako edinstveni in nezamenljiv okus.

Na etiketi naravne mineralne vode so navedene poglavitne sestavine posamezne naravne mineralne vode. Pogoste so tudi označbe, kot "višja vsebnost kalcija", "višja vsebnost magnezija", ki olajšajo izbor med množico naravnih mineralnih vod.

Steklena embalaža

Steklo je bil dolga desetletja najpogosteje uporabljeni material za embalirane vode.  V zadnjem desetletju ga je v veliki meri nadomestil polimerni material PET - polietilentereftalat. V letu 2001 je bilo na evropskem nivoju 27,9 % embalirane vode napolnjeno v stekleno embalažo, v letu 2006 je ta delež znašal le še 15,9 %.

Steklo je kemijsko zelo inertno (ni migracije - prehoda snovi iz stekla v proizvod in tudi obratno ne) in tako nima vpliva na kakovost in okus napolnjene vode. Steklena embalaža je relativno enostavno obvladljiva v procesu vračanja oziroma ponovne uporabe, saj prenese visoke temperature (85 °C) in obdelavo s kemijskimi sredstvi. Poleg tega, da je narejeno iz popolnoma naravnih sestavin, se lahko 100 % reciklira.
Slabost steklene embalaže je v njeni lomljivosti in teži, ki povečuje transportne stroške.

š
Športniki

Ohranjanje ustrezne hidracije in ravnovesja mineralnih snovi v telesnih tekočinah in tkivih je temeljni pogoj za normalne funkcije športnika in tudi njegovo hitrejšo obnovitev po najhujših obremenitvah.

Pri normalnih telesnih aktivnostih z znojenjem izgubimo do enega litra vode dnevno, ob intenzivni telesni aktivnosti ali pri visokih zunanjih temperaturah pa lahko izgubimo tudi več kot liter na uro: z enournim igranjem tenisa v povprečju izločimo okoli 1,3 litra vode, z enournim igranjem nogometa pa celo 2 litra vode. Zaradi zelo velikih količin izgubljene vode in tudi mineralnih snovi je ponovni vnos vode v telo toliko pomembnejši - naravne mineralne vode so tako odlična izbira.

t
Tehnologija polnjenja

Tehnološki postopek polnjenja naravne mineralne vode obsega naslednje faze:

 1. Zajetje vode s transportnim cevovodom
  Zajetja vode so zaradi zaščite vodnih virov praviloma izven urbanih naselij in s tem tudi oddaljena od polnilnic. Transport vode se odvija po podzemnih cevovodih, ki so lahko dolgi po več kilometrov. Zajetje vode lahko predstavlja eno ali več vrtin, ki se nahajajo na določenem vodonosniku, kateri je primerno zaščiten pred onesnaženjem in kjer so omejene ali prepovedane kmetijske oziroma gospodarske aktivnosti.
   
 2. Postopek priprave vode
  Priprava vode je potrebna predvsem zaradi odstranjevanja nestabilnih elementov, ki bi drugače tvorili usedline po polnjenju oziroma embaliranju. V večini primerov je to železo, v dvovalentni obliki kot Fe2+. S prepihovanjem s filtriranim zrakom se Fe2+ oksidira v netopno trovalentno obliko Fe3+, ki se zlahka odstrani.
   
 3. Izbor in priprava embalaže
  Najpogosteje uporabljena materiala za embaliranje vode sta steklo in PET (polietilentereftalat). V Radenski polnimo naravno mineralno vodo v povratno in nepovratno stekleno embalažo ter v nepovratno PET embalažo. V primeru povratne steklene embalaže se mora le za ponovno uporabo obdelati s kemijskimi sredstvi. Za PET embalažo imamo lastno proizvodnjo izdelave predoblik (predstopnja plastenk) iz PET granulata.
   
 4. Postopek polnjenja in skladiščenje
u
Uradno priznanje

Voda je lahko v prometu z označbo "naravna mineralna voda", če je njeno označbo z odločbo priznalo ministrstvo, pristojno za prehrano, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in sicer na podlagi naslednjih kriterijev: geološki in hidrogeološki, fizikalni in fizikalno-kemijski, senzorični, kemijski in mikrobiološki.

O imenovanju oziroma izdaji odločbe za naravno mineralno vodo je pristojna s strani ministrstva imenovana ekspertna komisija, ki jo sestavljajo po en predstavnik ministrstva, pristojnega za prehrano, ministrstva, pristojnega za zdravje, ministrstva, pristojnega za okolje in strokovnjaki s področja poznavanja naravnih mineralnih vod.

Na podlagi pozitivnega mnenja te ekspertne komisije ministrstvo za prehrano v Uradnem listu Republike Slovenije objavi blagovno znamko naravne mineralne vode, ime izvira in kraj izkoriščanja priznane naravne mineralne vode ter podatke o proizvajalcu.

v
Vodovodna voda

V Sloveniji je najpomembnejši vir pitne vode podzemna voda, saj se z njo preskrbuje več kot 90 % prebivalcev. Vendar pa so tile podzemni viri vezani na plitke vodonosnike in tako zelo ranljivi za onesnaženje, ki je posledica različnih človekovih dejavnosti. Tako postaja realnost tudi na slovenskih tleh, da vode iz pipe na nekaterih področjih ni več možno piti.

Po navedbah Inštituta RS za varovanje zdravja, ki med drugim nadzorujejo pitno vodo iz vodovodov, imamo v Sloveniji registriranih okrog 1000 vodovodov, veliko od teh je majhnih, torej takšnih, ki oskrbujejo manj kot 50 prebivalcev. Voda v majhnih vodovodih je pogosto slabša in mikrobiološko neustrezna. V povprečju je namreč kar vsak drugi vzorec vode iz manjših vodovodov mikrobiološko neustrezen. Poleg tega so vodovodne vode pogoste onesnažene s pesticidi, nitrati in drugimi škodljivimi snovmi, saj je varovanje vodnih virov daleč od zadovoljivega.
Pogosto težave povzročajo tudi zastareli vodovodi iz neustreznih materialov, iz katerih se lahko sproščajo škodljive substance.

Poleg tega so pri vodi iz pipe oziroma vodovodni vodi dovoljeni razni postopki obdelave surove vode, tako na fizikalni način kot z dodajanjem kemijskih sredstev za dezinfekcijo, pri čemer nastajajo mnoge škodljive spojine. Ti postopki poslabšajo organoleptične lastnosti pitne vode, v pitno vodo pa lahko vnesejo zdravju škodljive snovi, ki se jih pri kontroli pitne vode ne preverja.

Vsebnost vode v živilih

Določene vrste živil vsebujejo veliko vode, predvsem sadje in zelenjava.

 • 100% - voda
 • 90% do 99% - manj mastno mleko, melona, jagode, zelena solata, zelje, špinaca, brokoli
 • 80% do 89% - sadni sok, jogurt, jabolka, pomaranče, korenček, grozdje
 • 70% do 79% - banana, morski raki, krompir, avokado
 • 60% do 69% - testenine, stročnice, losos, sladoled, piščančja prsa
 • 50% do 59% - hot-dog, feta sir
 • 40% do 49% - pizza
 • 30% do 39% - kruh, sir cheddar
 • 20% do 29% - pecivo, keksi
 • 10% do 19% - maslo, margarina, rozine
 • 1% do 9% - žitarice, preste, arašidovo maslo, oreški
 • 0% - olja
z
Zgodovina Radenske

Prve vrelce naravne mineralne vode v okolici Radencev je odkril Karl Henn, takrat še študent medicine na svojem popotovanju skozi Radence leta 1833. Več kot 30 let kasneje se je kot priznani zdravnik vrnil v Radence in leta 1869 napolnil prvih 37.000 glinenih posod. Od takrat se je v Radencih polnila naravna mineralna voda, ki so jo v začetku 20. stoletja s konjsko vprego vozili tudi na papeški dvor v Rim in cesarski dvor na Dunaj.
V letu 1923 je bila priznana kot zdravilna, od leta 1936 pa se na etiketah Radenske zaiskrijo rdeča srca, vse do danes priznani simbol in pojem kakovosti.

Leta 1961 se je z otvoritvijo nove polnilne linije polnjenje naravne mineralne vode iz Radencev preselilo v Boračevo, kjer je sedež podjetja in delovanja tudi danes. Deset let pozneje je Radenska, kot prva polnilnica v takratni Jugoslaviji, začela polniti nizkokalorično brezalkoholno pijačo Deit na osnovi naravne mineralne vode, kateremu so kasneje sledile brezalkoholne pijače Stil, šum, ledeni čaji...

Danes imamo v našem asortimanu naslednje skupine proizvodov:

Združenje polnilcev embaliranih vod

Slovenski polnilci embaliranih vod so na pobudo Radenske v letu 2004 ustanovili gospodarsko interesno združenje - Združenje polnilcev embaliranih vod Slovenije. Združenje je član tovrstnega evropskega združenja in sicer EFBW - European Federation of Bottled Water.

Slovensko združenje danes sestavljajo delniške družbe:

 • Radenska,
 • Pivovarna Laško,
 • Pivovarna Union,
 • Dana,
 • Costella ter
 • Droga Kolinska.


Namen združenja je olajšanje in pospeševanje pridobitne dejavnosti članov ter izboljševanje in povečanje rezultatov dejavnosti na področju naravnih mineralnih, izvirskih in embaliranih pitnih vod, predvsem v smislu večje konkurenčnosti, storilnosti in razvoja članov v okviru medsebojnega delovanja na tehničnem, finančnem in marketinškem nivoju.

ž
Železo/razželezenje

Veliko naravnih mineralnih vod vsebuje naravno prisotno železo v topni, dvovaletni obliki (Fe2+). Le ta se v prisotnosti kisika oziroma zraka oksidira v netopno trovaletno obliko železa (Fe3+), ki izpade kot rjavo-rdeča usedlina. Prav iz tega razloga je po Pravilniku o naravni mineralni vodi, izvirski vodi in namizni vodi pred polnjenjem dovoljeno odstranjevanje nestabilnega železa na fizikalni način.