Za medije
Za medije
28. junij 2021

Maraton se nadaljuje, za sveži zrak tečemo brez postanka!

Maraton se nadaljuje, za sveži zrak tečemo brez postanka!

Srčni zmoremo — okoli sveta za boljši zrak!

Po uspešnem virtualnem Maratonu treh src v Radenski nadaljujejo z zbiranjem kilometrov – Vsak pretečeni krog okrog zemlje posadi novih 100 dreves – V kliniki Golnik že stojita dve zeleni steni

RADENCI, 28. junij – Postavitev zelene stene v Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergije Golnik, ki so si jo v Radenski zadali ob koncu 2. virtualnega Maratona treh src, je realizirana. Še več, postavili so kar dve zeleni steni in si zadali nov ambiciozen cilj: tekli in hodili bomo do konca tekaške sezone in za vsak nov opravljen obseg zemlje posadili 100 novih dreves.

Spomnimo, letošnji Maraton treh src je potekal virtualno. Tekači in pohodniki so zbirali kilometre in skupaj uspešno dosegli zastavljen cilj, razdaljo ekvatorja, torej 40.075 kilometrov. S tem so omogočili ozelenitev Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergije Golnik z zeleno steno.

Še več, končno število kilometrov se je ustavilo na številki 42.479 km, zato se je v fazi realizacije Radenska odločila, da na kliniki postavijo kar dve steni. Prva v sprejemni avli izreka dobrodošlico obiskovalcem, druga pa vliva pozitivno energijo zaposlenim v teh težkih časih. »Lega prve stene je ugodna tako za rastline kot tudi za obiskovalce, ki vstopajo in jim pogled na zelenje gotovo dobro dene. Druga stena začasno krasi pisarno pomočnice direktorja za zdravstveno nego in jo bomo po želji posojali na oddelke, ki so že izrazili zanimanje. Čakamo samo še, da se rastline dobro primejo in pokažejo, da jim ozračje ustreza,« pojasnjujejo v kliniki Golnik.

Pri izbiri rastlin za zeleno steno so se v Radenski osredotočali na sposobnost čiščenja zraka. Zasadili so 144 kom filodendrona, ki velja za enega najboljših čistilcev zraka. Ta je po raziskavah NASE iz poznih 80 let ena od rastlin, ki najbolj efektivno čistijo zrak, proizvaja pa tudi največ kisika.

Skrb za boljši zrak se nadaljuje! Obseg zemlje = 100 posajenih dreves

»Kakovost zraka notranjih prostorov je pomembna, a tudi naša Zemlja potrebuje pomoč,« pravijo v Radenski, »zato smo se odločili nadaljevati z zbiranjem kilometrov.« Tekli in hodili bodo vse do konca tekaške sezone, vsak dosežen krog zemlje, torej 40.075 kilometrov, pa bo razlog za posaditev 100 novih dreves.

»Drevesa bomo sadili blizu kraja, kjer je Maraton treh src doma in upamo, da jih bodo naši tekači obiskali vsaj enkrat letno – ko bodo odtekli svojo najljubšo traso v Radencih J. Ponudili pa jih bomo tudi sodelujočim tekačem, da z njimi ozelenijo domače vrtove,« Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora Maratona treh src.

Razdalje premagujemo s srcem

Kako lahko sodelujete v nadaljevanju maratona? Zainteresirani se lahko do 20. oktobra 2021 prijavijo prek aplikacije Google Fit. Po plačilu prijavnine, ki znaša 15 eur, prejmejo sporočilo s koraki sodelovanja. In že beležijo ter vpisujejo svoje kilometre.

Sodelujoči bodo ob prijavi prejeli tudi darilo – nahrbtnik za športne copate ter cvetlični lonček s semeni triperesne detelje ter spominski magnetek. Naj bo vsak svoje sreče tekač!

Podrobnejše informacije so na voljo na www.maraton-radenci.si/srcnizmoremo

Sporočilo za medije (.doc)
Slikovno gradivo (.zip, 5,8 MB)

Natalija Kreft Lovrenčec
Odnosi z javnostmi

[email protected]
+386 (0)41 393 639

Sporočila za medije
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".
Več o tem.