Za medije
Za medije
11. november 2019

Skupina Kofola povečala medletno prodajo, tudi brez ponovitve lanskoletne izjemne poletne vročine

Skupina Kofola povečala medletno prodajo, tudi brez ponovitve lanskoletne izjemne poletne vročine

Kljub neugodnim vremenskim razmeram v poletni sezoni je Skupina Kofola ponovno uspešno povečala prodajo in zabeležila 3,6-odstotno medletno rast. Prihodki v prvih devetih mesecih letošnjega leta so se povečali za skoraj 6,6 milijona evrov in se skupno povzpeli preko 190 milijonov evrov. EBITDA je v tretjem četrtletju zrasel za 9,3 %, na medletni ravni pa ostal stabilen z 0,5 % povečanjem.

»V primerjavi z lanskim letom smo se letos srečali s povišanjem plač in logističnih stroškov, pa tudi s hladnejšim poletjem. Kljub temu smo ponovno dosegli rast, celo na nasičenih tržiščih, kot sta Češka in Slovaška. K rasti je pomembno prispevala Adriatic regija, nakup podjetja Espresso pa je okrepil naš segment svežih in zeliščnih pripravkov. Poslovni rezultat ocenjujemo kot dober,« je poslovanje v prvih devetih mesecih komentiral izvršni direktor Skupine Kofola Jannis Samaras.

V tretjem četrtletju so se prihodki najbolj povečali v Adriatic regiji, kjer je prodaja poskočila za fantastičnih 9,7 % odstotkov. Od začetka leta Skupina impresivne rezultate beleži tudi na Hrvaškem. Prihodke v regiji tradicionalno poganja prodaja mineralne vode Radenska, ki letos praznuje 150-letnico, ter segment gaziranih pijač (še posebej lokalnih znamk Ora, Nara in Inka ter licenčna blagovna znamka Pepsi).

V češkoslovaški regiji je Skupina Kofola ohranila stabilno rast. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem je Skupina na tem zelo konkurenčnem trgu uspela okrepiti prodajo za 1,9 %, navkljub letošnjemu hladnejšemu poletju. EBITDA se je v enakem obdobju povečal za 7,1 % v primerjavi z letom 2018. K temu je prispevala predvsem stabilna prodaja Kofole in izvirske vode Rajec, povečanje prodaje soka Jupí in izdelkov iz portfelja Rauch ter dinamična rast Royal Crown Cola. V pol leta prisotnosti na slovaškem trgu je mineralna voda Kláštorná Kalcia dosegla odlične rezultate. Z rastočim tržnim deležem ta blagovna znamka potrjuje, da bo tudi v bodoče podpirala poslovanje na češkoslovaškem trgu. Z novo vizualno podobo uspešno nastopa tudi energijska pijača Semtex. Pozitivne trende dodatno podpira nadaljnja rast tržnega deleža v segmentu HoReCa.

V segmentu svežih in zeliščnih pripravkov je medletna prodaja zrasla skoraj za 10 %, kar predstavlja 1.766 tisoč evrov. Povečanje je rezultat nakupa podjetja LEROS, proizvajalca čajev iz zdravilnih zelišč, ter podjetja Espresso, ki je distributer kave mešanice Café Reserva in ceylonskih čajev Dilmah na češkem in slovaškem trgu.

V milijonih EUR 9M2019* 9M2018* Sprememba 2019/2018 Sprememba 2019/2018
Prihodki 190.384 183.807 6.577 3,6 %
EBITDA 33.469 33.313 156 0,5 %
* Prilagojeno za enkratne postavke in preračunano po valutnem tečaju za obdobje 9M19

Sporočilo za medije (.doc)
Slikovno gradivo (.zip)

Natalija Kreft Lovrenčec
Odnosi z javnostmi

[email protected]
+386 (0)41 393 639

Sporočila za medije
Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".
Več o tem.